https://www.facebook.com/artemissky.blogspot?ref_type=bookmark

ΑΡΤΕΜΙΣ

ΑΡΤΕΜΙΣ
Ήταν θεά του κυνηγιού,”πότνια θηρών” κατά τον Όμηρο,θεά των αγριμιών και της Σελήνης.

ΕΛΛΑΣ - HELLAS

'' Επιόντος άρα θανάτου επί τον άνθρωπον, το μεν θνητόν, ως έοικεν, αυτού αποθνήσκει, το δ' αθάνατον, σώον και αδιάφθορον, οίχεται απιόν. `Οταν επέρχεται ο θάνατος στον άνθρωπο, το μεν θνητό μέρος αυτού, καθώς φαίνεται, πεθαίνει, το δε αθάνατο, η ψυχή, σηκώνεται και φεύγει σώο και άφθαρτο '' ΠΛΑΤΩΝΑ

ΕΛΛΑΣ - HELLAS .

ΕΛΛΑΣ - HELLAS .
ΑΝΟΙΚΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ




ΤΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΙΝΑΙ  ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΜΕ ΒΑΘΜΙΔΩΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ.ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΣΚΟΠΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ. ΤΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ ΑΥΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΙΑ ΠΛΑΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΥΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΟΝΟΥΣ ΤΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ, ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΡΙΣΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ. ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ-ΔΥΤΙΚΟ ΥΜΗΤΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΑΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΤΙΣΜΑ, ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ''ΚΑΡΑΒΙ''. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗΣ Ή ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟ. Η ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΩΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ. ΑΥΤΟ ΠΙΘΑΝΩΝ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ, ΔΙΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΗΓΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΙΕΡΟ ΔΗΛΑΔΗ, ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΕ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΜΩΡΟ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ:

Στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας (υπ. αριθμ. 151 του 1920 και στην σελ. 71) βρέθηκε άρθρο του καθηγητή Γ.Κ. Γαρδίκα με τίτλο "Υμηττός", όπου αναφέρεται το "δρακόσπιτο" ως "σπήλαιον μετά πολλών επιγραφών, γλυφών επί βράχου ή προστύπων αναγλύφων... Αι γλυφαί εικονίζουσι γυναίκα καθήμενην, κεφαλήν μεγάλην λέοντος και αυτόν τον Αρχέδαμον χιτώνι κρατούντα εν τη δεξιά χειρί και εν την αριστεράν τεκτονικήν γνώμονα...". Το άντρο αυτό ήταν αφιερωμένο στις Χάριτες, στον Πάνα και στον Απόλλωνα Έρσον (ή Ερσηφόρον=τον προσφέροντα δροσιά). Οι εντός αυτού επιγραφές κατά τον καθηγητή χαράχθηκαν προ του έτους 432 π.Χ.

Ο ίδιος περιγράφοντας το άντρο, λέγει ότι εντός αυτού "υπάρχει δωμάτιον κυκλικόν αμυδρώς φωτιζόμενον, ου από της οροφής σταλακτίται κρέμονται. Αναβλύζει δ' εν αυτώ ύδωρ διαυγές και ψυχρόν. Λέγεται δ' ότι οι γονείς του Πλάτωνος εις το μέρος τούτο του Υμηττού, εκόμισαν αυτόν βρέφος έτι όντα, ίνα θυσίαν προσενέγκωσιν, επειδή το σπήλαιον ην αφιερωμένον" στους προαναφερθέντες θεούς. Τότε, λέγει ακόμη ο Γ.Κ. Γαρδίκας ότι "αι μέλισσαι του Υμηττού προσπετόμεναι (που πετούσαν κοντά) επλήρωσαν αυτού το στόμα κηρίων μέλιτος".

Την ύπαρξη τoυ κυκλικού ή κυκλοτερούς δωματίου (ή οικίσκου) επιβεβαιώνουν και οι ερευνητές Β. Κατσιαδράμης-Π. Κουβαλάκης-Μ. Μαμανέας σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Δαυλός" (188-189, σελ. 11608) με τίτλο "Κυκλοτερές κτίσμα και επιγραφή σε αρχαίο λατομείο του Υμηττού". Κατά το άρθρο αυτό "ο εν λόγω οικίσκος είναι κτισμένος κοντά στη βάση ενός υψηλού λατομικού πετάσματος...Είναι δομημένος κατά το εκφορικό σύστημα, δηλαδή αποτελείται από αλλεπάλληλα τοποθετημένους πλακοειδής λαξευμένους ογκόλιθους από μαρμαριγιακό σχιστόλιθο βάρους 1-2 τόνων ο καθένας και πάχους 25 εκατοστομέτρων".



     wikipedia.org





ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ ΗΤΑΝ ΓΕΝΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΕΝ ΕΝΔΥΚΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΛΙΣΤΡΗΜΑΤΟΣ,ΛΟΓΩ ΥΓΡΑΣΙΑΣ, ΚΑΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΕΡΑ.




ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ





Η ΘΕΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΗ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΘΩΣ  ΕΙΧΕ ΚΑΛΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΧΑΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΟΥΝ.





ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟΥ







ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΤΣΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΑΦΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΧΟΖΕΒΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΡΑΚΙ. ΟΙ  ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ ΕΜΦΑΝΕΙΣ.






ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ Η ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗΣ







ΒΩΜΟΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ






ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ
























Δεν υπάρχουν σχόλια: