https://www.facebook.com/artemissky.blogspot?ref_type=bookmark

ΑΡΤΕΜΙΣ

ΑΡΤΕΜΙΣ
Ήταν θεά του κυνηγιού,”πότνια θηρών” κατά τον Όμηρο,θεά των αγριμιών και της Σελήνης.

ΕΛΛΑΣ - HELLAS

'' Επιόντος άρα θανάτου επί τον άνθρωπον, το μεν θνητόν, ως έοικεν, αυτού αποθνήσκει, το δ' αθάνατον, σώον και αδιάφθορον, οίχεται απιόν. `Οταν επέρχεται ο θάνατος στον άνθρωπο, το μεν θνητό μέρος αυτού, καθώς φαίνεται, πεθαίνει, το δε αθάνατο, η ψυχή, σηκώνεται και φεύγει σώο και άφθαρτο '' ΠΛΑΤΩΝΑ

ΕΛΛΑΣ - HELLAS .

ΕΛΛΑΣ - HELLAS .
ΑΝΟΙΚΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Κυδωνία ονομάζεται περιοχή του πλανήτη Άρη



Από  τ, 
5

Pinterest
Ο Άρης είναι ο 4ος από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, ο 2ος πλησιέστερος στη Γη και ο 7ος σε μέγεθος και μάζα. Το όνομά του το οφείλει στους Αρχαίους Έλληνες που του έδωσαν το όνομα του Θεού Άρη. Λέγεται και κόκκινος πλανήτης, κατά τους Αρχαίους Πυρόεις, λόγω του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου που υπάρχει στην επιφάνειά του. Διαθέτει λεπτή ατμόσφαιρα (013% οξυγόνο), και οι θερμοκρασίες του φτάνουν το καλοκαίρι τους  +20ο C, ενώ το χειμώνα τους   -87ο C. Τα χαρακτηριστικά της μορφολογίας του είναι ίδια με το ανάγλυφο της Γης. Ενδείξεις φανερώνουν ότι διέθετε ωκεανούς με νερό, ποτάμια, λίμνες και φιλοξενούσε μικροβιακή ζωή. Λόγω όμως της μικρής βαρύτητας και το ασθενές μαγνητικό πεδίο του, το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας διέφυγε στο διάστημα και το νερό του εν μέρει εξατμίστηκε και εν μέρει διέρρευσε στο υπέδαφός του. Έχει δύο δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο.
Ο Άρης ανήκει στους Ναυτιλιακούς πλανήτες, ονομάζονται έτσι όσοι κρίνονται κατάλληλοι για παρατήρηση, οπότε χαρτογραφούνται, όπως εδώ στη Γη. Την χαρτογράφηση του πλανήτη την άρχισε ο αστρονόμος Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι το 1870. Αρκετά χρόνια αργότερα το έργο του ολοκληρώθηκε από τους Έλληνες, Ιωάννη Φωκά και Ευγένιο Αντωνιάδη, επίσης αστρονόμους. Από τα ονόματα που έδωσαν τα 40 περίπου είναι Ελληνικά, μεταξύ αυτών είναι τα εξής: ΑΙΟΛΙΣ, ΑΜΑΖΩΝ, ΙΚΑΡΙΑ, ΕΣΠΕΡΙΑ  (έτσι ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες την Αμερική), ΟΥΤΟΠΙΑ, ΩΓΥΓΙΑ (το νησί της Καλυψούς) και την ΚΥΔΩΝΙΑ, περιοχή που βρίσκεται στο Βόρειο ημισφαίριο (350 κάθετα και 49ο και 9ο οριζόντια). Είναι μια τεράστια έκταση και η πιο πολυσυζητημένη περιοχή του Άρη γιατί τα πρώτα διαστημόπλοια έστειλαν φωτογραφίες ενός βράχου που είχε την μορφή προσώπου – αγάλματος, οπότε έδωσε τροφή για σενάρια, και έχουν γραφτεί πολλά βιβλία. Εκεί το 1997 προσεδαφίστη το σκάφος Pathfinder   και τα πράγματα ξεκαθάρισαν γιατί από κοντά ο βράχος είχε διαφορετική εικόνα.
Μια τεράστια έκταση επίσης έχει το όνομα ΕΛΛΑΣ, ενώ το ψηλότερο όρος, που είναι και το ψηλότερο του ηλιακού μας συστήματος, ένα παλαιό ηφαίστειο, το ονόμασαν ΟΛΥΜΠΟ. Το όρος έχει ύψος 27.000 μέτρα.
Αργότερα η επιστημονική κοινότητα έδωσε τα ονόματα των τριών αστρονόμων που έκαναν την πρώτη χαρτογράφηση, σε κρατήρες του Άρη και της Σελήνης.
Μιχάλης Γ. Κελαϊδής
Σύντομο URL: http://bit.ly/109Z9tZ

Δεν υπάρχουν σχόλια: