https://www.facebook.com/artemissky.blogspot?ref_type=bookmark

ΑΡΤΕΜΙΣ

ΑΡΤΕΜΙΣ
Ήταν θεά του κυνηγιού,”πότνια θηρών” κατά τον Όμηρο,θεά των αγριμιών και της Σελήνης.

ΕΛΛΑΣ - HELLAS

'' Επιόντος άρα θανάτου επί τον άνθρωπον, το μεν θνητόν, ως έοικεν, αυτού αποθνήσκει, το δ' αθάνατον, σώον και αδιάφθορον, οίχεται απιόν. `Οταν επέρχεται ο θάνατος στον άνθρωπο, το μεν θνητό μέρος αυτού, καθώς φαίνεται, πεθαίνει, το δε αθάνατο, η ψυχή, σηκώνεται και φεύγει σώο και άφθαρτο '' ΠΛΑΤΩΝΑ

ΕΛΛΑΣ - HELLAS .

ΕΛΛΑΣ - HELLAS .
ΑΝΟΙΚΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Κώστας Δούκας: Περί αερίων και πετρελαίου και ποιοί …δεν τα θέλουν


costas-doukas
Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπήκε στον αστερισμό του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όλοι οι μετά τον καθηγητή Σταύρο Κατράκη ειδικοί, ο οποίος από το 1965 σε έκθεσή του αναφέρεται στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας, παρουσιάζονται τώρα στα κανάλια και μας δίνουν τα φώτα τους γύρω από τις διανοιγόμενες προοπτικές να γίνει η Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Αλλά και εδώ άρχισαν οι έριδες μεταξύ των ειδικών, όπως συμβαίνει μεταξύ των σεισμολόγων ύστερα από ένα μεγάλο σεισμό.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται να μπεί χρήμα στα άδεια ταμεία της Ελλάδος από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων πριν από το 2025 στην καλλίτερη περίπτωση, ενώ άλλοι βαρύγδουποι καθηγητές υποστηρίζουν ότι οι έρευνες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν, ώστε τα πρώτα τρυπάνια να χτυπήσουν τον βυθό του Ιονίου μέσα σε τρία χρόνια.
      Το ότι βέβαια ο Ελλαδικός χώρος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της καταβυθισθείσας Αιγηΐδος πριν 10.000 με 15.000 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γεωλογικά, βρίθει υδρογονανθράκων, είναι γνωστό εδώ και 150 χρόνια, μολονότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν μέθοδοι και μέσα γιά τον ακριβή εντοπισμό και την εκτίμηση των αποθεμάτων των διαφόρων “οικοπέδων”.
Όμως, τις τελευταίες λίγες δεκαετίες, οι συζητήσεις γύρω από τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου είχαν ενταθεί και μάλιστα η εταιρία Χέλη είχε διενεργήσει ήδη από το 1938  ένδεκα γεωτρήσεις μέχρι και το 1954. Μία άλλη εταιρία, η Deilman-Ήλιος είχε κάνει εξι γεωτρήσεις στην Δυτική Θράκη το 1956-60, ενώ η εταιρία ESSO είχε κάνει το 1960 συστηματικές έρευνες μεγάλης εκτάσεως στην Δυτική Πελοπόννησο, στην Ζάκυνθο και στους Παξούς.
Οι έρευνες θα έπρεπε κανονικά να είχαν ενταθεί μετά την επικύρωση από την Ελλάδα της διεθνούς συμβάσεως περί Δικαίου της Θαλάσσης, που έδινε το δικαίωμα στην χώρα μας όχι μόνο να οριοθετήσει τα χωρικά της ύδατα κατ’ εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, αλλά και να καθορίσει την περιώνυμη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ωστόσο η Ελλάδα, υπό την απειλή του «casus beli» της Τουρκίας και της απελπιστικής εθνικής ανεπάρκειας μετριότητας των Ελλήνων πολιτικών, απεμπόλισε τα δικαιώματά της και καθυστέρησε αδικαιολόγητα να αρχίσει τις έρευνες, ακόμη και σε περιοχές, όπως το Ιόνιο, που δεν ενέπιπτε στην τουρκική απειλή.
Τώρα, μετά τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών περί αποθεμάτων, φθάσαμε στις ρηματικές ανακοινώσεις στον ΟΗΕ, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, η οποία δεν έχει υπογράψει την διεθνή σύμβαση και...κατηγορεί την Ελλάδα επειδή θέλει να την εφαρμόσει!
      Το μεγάλο ερώτημα είναι πού οφείλεται η μεγάλη αυτή καθυστέρηση, όταν οι πολιτικοί ταγοί της Ελλάδος γνώριζαν εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας που οι ίδιοι δημιούργησαν με τον υπερδανεισμό και τις κρατικές σπατάλες. Και μόνο με την δυσμενή αυτή προοπτική, θα έπρεπε να είχαν προωθήσει τις διαδικασίες γιά τις έρευνες υδρογονανθράκων, ώστε σήμερα να ήταν σε θέση η Ελλάδα να αντλεί αέριο, και αργότερα πετρέλαιο, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, από την Κέρκυρα μέχρι την Κεφαλληνία και την Ζάκυνθο.
      Καθηγητής μεγάλης ηλικίας και μεγάλου κύρους, κατήγγειλε σε πρωινή εκπομπή εφοπλιστικού καναλιού, ότι όλες αυτές οι καθυστερήσεις, και ιδιαίτερα οι καθυστερήσεις των  δρομολογημένων ερευνών, που έχει ήδη ολοκληρώσει ειδικό πλοίο στο Ιόνιο, οφείλεται σε λίγες γνωστές οικογένειες, γύρω στις 30, οι οποίες εισάγουν στην χώρα πετρέλαιο και αέριο από την Μέση Ανατολή και όχι μόνο και, επομένως, έχουν κάθε λόγο να καθυστερούν οι έρευνες, διότι αλλοιώς θα…μείνουν άνεργες. Η αποκάλυψη αυτή έδωσε και την πραγματική διάσταση της διαπλοκής πολιτικών και επιχειρηματιών σε μία χώρα με οικουμενική ιστορικότητα, η οποία, χάρη στους πολιτικούς της, κατόρθωσε να κατέχει παγκοσμίως τα σκήπτρα της διαφθοράς, αφού τριάντα οικογένειες, μεταξύ των οποίων και αρκετές επώνυμες εφοπλιστικές, κατόρθωσαν να αποτρέψουν την Πολιτεία να κάνει το εθνικό της καθήκον γιά να εξασφαλίσει την ευημερία των πολιτών της, όταν μάλιστα γνωρίζει ότι η χώρα βαδίζει προς ολοκληρωτική καταστροφή.
      Και πώς άραγε είναι δυνατόν να επιτρέψουν οι οικογένειες αυτές την εξόρυξη αερίου και πετρελαίου, όταν κάποιες απ’ αυτές αντιπροσωπεύουν μεγάλα πετρελαϊκά συμφέροντα, που ανήκουν σε εταιρίες κολοσσούς της Μέσης Ανατολής, οι οποίες πάλι με την σειρά τους ελέγχονται από τα συμφέροντα Ροκφέλερ;
      Οι συγκεχυμένες πληροφορίες γύρω από τα αποθέματα υδρογονανθράκων του Ελλαδικού χώρου προκαλούν νέα ερωτήματα, όπως:
-Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν σπεύδουν να ανακηρύξουν τις ΑΟΖ, αλλ’ αντιθέτως, καθυστερούν την αναγκαία αυτή ενέργεια, επιβαλλομένη από την διεθνή συνθήκη περί Δικαίου της Θαλάσσης, χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατή η εκμετάλλευση των πεδίων υδρογονανθράκων;
-Γιατί δίδονται συγκεχυμένες πληροφορίες γύρω από την πιθανή ημερομηνία, κατά την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει τα πρώτα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων;
Επί του προκειμένου, κάποιοι εμπειρογνώμονες, εμφανιζόμενοι στα κανάλια, υποστηρίζουν ότι οι πρώτες γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν το 2025, ενώ άλλοι εμφατικά τονίζουν, ότι η πρώτη παραγωγή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018.
-Ποιές είναι οι ποσότητες υδρογονανθράκων στον χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο, όταν κάποιοι ειδικοί εκτιμούν το αέριο νοτίως της Κρήτης σε 1,3 τρισεκατομμύρια κυβικά, ποσότητα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει επί δύο τουλάχιστον δεκαετίες την Ευρώπη;
      Μέσα στην γενικώτερη σύγχυση και την παραπληροφόρηση, έχουμε και κάποιους μεγαλοδημοσιογράφους, γνωστούς γιά τον ρόλο τους στην παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, οι οποίοι υπόσχονται να…πιούν ένα ποτήρι πετρέλαιο, αν βρεθεί το ορυκτό αυτό στο Αιγαίο.
      Υπερήλικας συγγραφέας, γνωστός για τις ειδικές υπηρεσίες που είχε προσφέρει στο ΝΑΤΟ, ισχυρίζεται με τα βιβλία του ότι τα αποθέματα στην θέση Μπάμπουρας και στα Ίμια είναι τεράστια.
Πρώην βουλευτής και νυν βιβλιοπαρουσιαστής, που προειδοποιεί καθημερινά τον δυστυχή ελληνικό λαό γιά την επικείμενη εξαφάνιση των καταθέσεών του λόγω πτώχευσης της χώρας, αποκαλύπτει από δευτερεύοντα κανάλια που μονοπωλούνται κάθε μεσημέρι από τους βιβλιοπώλες, ότι η αξία των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες είναι εξαπλάσια του δημοσίου χρέους της χώρας και ότι η συνολική αξία εγγίζει τα 10 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αν η Ελλάδα αποκόμιζε το 20% του ποσού τούτου θα είχε εξοφλήσει το χρέος της και θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των πλουσιωτέρων χωρών του κόσμου.
Ταυτόχρονα επιδεικνύεται φευγαλέως από τηλεοράσεως φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, εκ του οποίου προκύπτει ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε αναθέσει σε ξένη εταιρία την διενέργεια γεωτρήσεων γιά την εξόρυξη ελληνικού πετρελαίου, ώστε η Ελλάδα να μπεί στο κλαμπ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με επίσημο πετρελαϊκό νόμισμα την δραχμή. Κατά τους ισχυρισμούς των βιβλιοπαρουσιαστών, η απόφαση αυτή του Παπαδόπουλου υπήρξε και η αιτία της πτώσης της δικτατορίας και όχι το Πολυτεχνείο.
      Επώνυμοι καθηγητές ειδικοί στα ενεργειακά, όπως ο κ. Αντ. Φώσκολος, ο καθηγητής κ. Αβραάμ Ζελελίδης και ο καθηγητής κ. Μανιάτης, παρουσιάζονται στα τηλεοπτικά κανάλια και ομιλούν γιά γιγαντιαία κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη. Υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις Νορβηγών και Γάλλων εμπειρογνωμόνων, που επιβεβαιώνει και η Ντώιτσε Μπανκ, η αξία του αερίου τούτου ανέρχεται σε 200 δισ. ευρώ. Ειδικώτερα ο κ. Φώσκολος δήλωσε ότι ούτε ο ελληνικός λαός ούτε οι Έλληνες πολιτικοί μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου, που βρίσκεται κάτω από τον πυθμένα των ελληνικών θαλασσών. Ο χώρος που θα ερευνηθεί στο Ιόνιο, συμπεριλαμβανομένων και των χερσαίων εκτάσεως της Δυτικής Ελλάδος, ανέρχεται σε 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά υπάρχουν άλλες τόσες εκτάσεις προς έρευνα στην περιοχή του Αιγαίου, κάτω από την Ρόδο και μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου, πέραν του “οικοπέδου” νοτίως της Κρήτης.
Ο καθηγητής έγινε ακόμη πιό συγκεκριμένος λέγοντας ότι ολοκληρώνονται τρείς μελέτες στο Ιόνιο μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2013, η αξιολόγηση των κοιτασμάτων θα γίνει σε εξι μήνες και στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2014 θα ερευνηθούν νέα οικόπεδα.
Οι μνηστήρες των ελληνικών κοιτασμάτων θα δώσουν αρχικά ως προκαταβολή ένα μικρό ποσό γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι το 2020 θα έχει αρχίσει η εξαγωγή του φυσικού αερίου, κάτω από το οποίο μπορεί να βρεθεί και πετρέλαιο, το οποίον ως γνωστόν “μεταναστεύει” λόγω διαφόρων γεωλογικών φαινομένων που συμβαίνουν στον φλοιό της Γης.
      Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζονται τα ειδικά βιβλία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα διαθέτει και αξιόλογα κοιτάσματα ουρανίου, την διαδικασία εξόρυξης του οποίου είχε αρχίσει και πάλι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος φέρεται μάλιστα να είχε δημιουργήσει εργοστάσιο επεξεργασίας των εξορύξεων, λέγοντας ότι “ η Ελλάς δεν είναι Ελλαδίτσα, διότι διαθέτει τεράστιο ορυκτό πλούτο”. Το εργοστάσιο αυτό δεν λειτούργησε λόγω πτώσεως της δικτατορίας, διότι, ο μεν “εθνάρχης” Κων. Καραμανλής ανέστειλε τις εργασίες του, ο δε εν συνεχεία επελθών Ανδρέας Παπανδρέου το σταμάτησε τελείως.
      Και μία ακόμη πληροφορία, που έρχεται και “δένει” με τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα: Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει στα διάφορα ναυπηγεία του κόσμου περί τα 280 πλοία μεταφοράς αερίου LNG τελευταίας τεχνολογίας με οικολογικές προδιαγραφές, βελτιώνοντας αισθητά τον μη οικολογικό τους στόλο αξίας τριών τρισεκατομμυρίων δολλαρίων, προφανώς γιά να μπουν δυναμικά στις μεταφορές φυσικού αερίου.
      Βεβαίως ο ελληνικός λαός λέει ότι, όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι, αλλά οι Έλληνες καθηγητές είναι κατηγορηματικοί και υποστηρίζουν ότι, αν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τότε η Ελλάδα θα καταλάβει την 15η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα φυσικού αερίου.
Τώρα το μπαλάκι της νέας αυτής προκλήσεως πηγαίνει στους εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντας πολιτικούς, καθώς δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν ν’ αντιληφθούν κωλυόμενοι...αρμοδίως, ότι κοιμώμαστε κυριολεκτικά πάνω στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Καθήκον των ντόπιων πολιτικών είναι να αγνοήσουν ή να παραγκωνίσουν τους εσωτερικούς διαπλεκομένους επιχειρηματίες, να σκεφθούν σοβαρά με γνώμονα το εθνικό και μόνο συμφέρον και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες με σοβαρούς ξένους οίκους, ώστε αυτός ο τεράστιος πλούτος να «ξελασπώσει» την Ελλάδα από την φτώχεια, στην οποία οι ίδιοι την εξώθησαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.
      Αλλά και ο ελληνικός λαός πρέπει να αφυπνισθεί επί τέλους από τον ραγιαδισμό και την κομματική υποταγή και να κάνει τις αναγκαίες επιλογές γιά να σώσει τα παιδιά του, τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του από τα αρπακτικά νύχια των τοκογλύφων και των Ευρωπαίων νεοβαρβάρων.
                                                                                                                   
 Κ. ΔΟΥΚΑΣ